Cum mă afectează o valoare mare de radon în casă?

Radonul poate afecta sănătatea umană prin expunerea continuă la niveluri ridicate. În special, inhalarea particulelor radioactive de radon poate crește riscul de cancer pulmonar.

Radonul este o substanță radioactivă care se dezintegrează în particule radioactive, cum ar fi particule alfa și beta. Aceste particule radioactive pot penetra cu ușurință țesuturile din plămâni și pot provoca daune celulare. Cu cât nivelul de radon la care ești expus este mai mare și cu cât durata expunerii este mai lungă, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta cancer pulmonar.

Este de menționat faptul că expunerea pe termen scurt la radon nu crează probleme mari de sănătate.

Simptomele expunerii la radon nu sunt imediate și pot să apară într-un interval de timp lung, de ani sau chiar zeci de ani. Simptomele includ:

  • Tuse persistentă sau schimbări în respirație
  • Durere toracică
  • Respirație suierătoare
  • Infecții respiratorii frecvente
  • Sângerare în plămâni

Este important să reduci expunerea la radon pentru a reduce riscul de cancer pulmonar. Acest lucru poate fi realizat prin monitorizarea nivelului de radon din casa ta și luarea măsurilor necesare pentru a reduce nivelurile ridicate de radon. În plus, este important să-ți verifici periodic casa pentru a asigura că nivelurile de radon sunt în limitele recomandate de autoritățile de sănătate publică.

Valoarea maximă acceptată de radon pe teritoriul României este de 300 Bq/m3, în timp ce valoarea maximă acceptată în Statele Unite ale Americii este de 148 Bq/m3.

La momentul scrierii acestui articol, autoritățile române nu au un program activ de conștientizare și de combate a efectelor radonului, probabil mii de cetățeni ai României îmbolnăvindu-se grav din cauza lipsei de interes a clasei politice si a administrțiilor centrale și locale.