Ce este de făcut?

Dacă măsurătorile arată că nivelurile de radon din casa ta sunt mai mari decât limita recomandată de către autoritățile de sănătate publică (maxim 300 Bq/m3 în România), ar trebui să iei măsuri pentru a reduce nivelurile de radon. Acest lucru este important, deoarece expunerea la niveluri ridicate de radon timp îndelungat poate crește riscul de cancer pulmonar.

Iată câteva măsuri pe care le poți lua dacă ai niveluri ridicate de radon în casa ta:

  1. Instalează un sistem de ventilare adecvat: Aceasta este o metodă eficientă de reducere a nivelului de radon din casa ta. Sistemul de ventilare va circula aerul din interiorul casei tale cu aerul exterior, împiedicând astfel acumularea radonului în interior.
  2. Sigilează crăpăturile și găurile din podea și pereți: Radonul poate pătrunde în interiorul casei prin crăpăturile și găurile din podea și pereți. Prin sigilarea acestora, poți reduce intrarea radonului în interiorul casei tale.
  3. Instalează un sistem de îndepărtare a radonului: Aceste sisteme îndepărtează radonul din solul de sub fundația casei tale și îl evacuează în exterior. Acesta este o metodă eficientă, dar poate fi costisitoare.
  4. Redu timpul petrecut în zonele cu niveluri ridicate de radon: Dacă nu poți reduce nivelul de radon din casa ta, poți reduce timpul petrecut în zonele cu niveluri ridicate de radon, cum ar fi subsolul sau etajul inferior al casei tale.

Este important să iei măsuri pentru a reduce nivelul de radon din casa ta cât mai curând posibil. Dacă ai îndoieli cu privire la ce trebuie să faci, ar trebui să consulți un specialist în remedierea radonului pentru a obține sfaturi și asistență suplimentară.