Radonul este un gaz radioactiv care poate rămâne captiv în plămâni atunci când respirăm. Aceste particule se descompun și eliberează mici explozii de energie, care pot deteriora țesutul pulmonar și pot duce la cancerul pulmonar pe parcursul vieții. Potrivit estimărilor Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), radonul este principala cauză a cancerului pulmonar în rândul nefumătorilor și reprezintă a doua cauză principală a cancerului pulmonar, responsabilă pentru peste 31.000 de decese anual.
Ce este Radonul?
- Radonul este un gaz incolor, inodor și insipid care se formează în sol prin descompunerea naturală a uraniului și toriului.
- Acest gaz poate pătrunde în clădiri și se acumulează în spațiile închise, în special în subsoluri și pivnițe.
Legătura dintre Radon și Cancerul Pulmonar:
- Radonul emite radiații alfa-ionizante, care au fost asociate cu o varietate largă de efecte citotoxice și genotoxice.
- Riscul de cancer pulmonar este mai mare în cazul expunerii la radon, mai ales în rândul nefumătorilor.
- În Europa, există mai multe zone predispuse la radon, iar directivele EURATOM din 2013/59 vizează reglementarea expunerii la radon în interior, deși măsurile de reglementare pot varia între țări.
- Mecanismul exact de carcinogeneză a cancerului pulmonar legat de radon rămâne încă necunoscut, dar s-a postulat o posibilă asociere între expunerea la radon și cancerul pulmonar cu alterări genomice ale șoferilor moleculari în cazul NSCLC (cancer pulmonar cu celule non-mici).
Concluzie:
- Radonul reprezintă principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar în rândul nefumătorilor și al doilea factor în cazul fumătorilor.
- Cunoașterea și conștientizarea acestui factor de risc tăcut, dar prevenibil, pentru cancerul pulmonar sunt esențiale.